Aktuelnosti

Korisne teme i saveti nasih farmaceuta

Pocetna

Aktuelnosti

Kategorije

Poslednje vesti

Vesti - arhiva

2020 (3)

2019 (7)

2018 (1)

2017 (11)

Tagovi

Aktuelno
Zdravlje
Nega koze
Vitamini i suplementi
Najnovije

15

Nov 2021

Dipl farm. Jadranka Zivkovic

Grip

Grip

U Srbiji je ove sezone dokazano prisustvo virusa gripa A(H1).
Na teritoriji Srbije kao i u Evropi u januaru se belezi jos uvek niska aktivnost virusa gripa.

U cirkulaciji su dokazana sva tri tipa virusa A(H1), A(H3) i B koji su sadrzani u sezonskoj vakcini. S obzirom da ulazimo u period epidemijskog javljanja gripa cemu doprinosi duzi boravak u zatvorenom prostoru i nastavak skolske godine, neophodno je pridrzavati se preporuka i mera prevencije.

Mere prevencije:
Pored vakcinacije kao mera prevencije preporucuje se: cesto provetravanje prostorija,

odrzavanje licne higijene narocito higijene ruku,

odrzavanje higijene prostora u kome boravimo i radimo, boravak na otvorenom prostoru,

umerena fizicka aktivnost.

www.novinenovosadske.rs

Prvi simptomi: Grip je akutna virusna respiratorna sezonska bolest koja vrlo cesto prelazi u epidemiju. Virus gripa ulazi u organizam coveka preko sluznice nosa, usta i oka. Prenosi se direktno i indirektno rukama, dodirivanjem povrsina u okolini. Nakon ulaska virusa u organizam coveka potrebno je 12 dana do pojavljivanja prvih simptoma:
pocinje naglo iz punog zdravlja sa drhtavicom i skokom temperature (vrlo cesto znatno visa kod male dece),
kasalj,
curenje iz nosa,
bolno grlo,
glavobolja,
bolovi u misicima i zglobovima,
gubitak apetita,
opsta slabost.

Lecenje: Grip traje u proseku nedelju dana, a osnovni nacin lecenja je: mirovanje, pravilna ishrana, unos dovoljne kolicine tecnosti. Lecenje podrazumeva i simptomatsku terapiju a to je: upotreba antipiretika i antitusika, inhalacije, tople napitke, vitamin C. Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku: Ukoliko se simptomi ne povlace, potrebno je javiti se lekaru. Kako se radi o virusnoj infekciji antibiotici nisu efikasni i treba ih uzimati samo po preporuci lekara. Grip je laka bolest ali ozbiljne komplikacije se mogu javiti kod osoba koje vec imaju neku hronicnu bolest (astma, srcana oboljenja, dijabetes).

U APOTECI VRANJE mozete pored saveta farmaceuta naci paletu proizvoda za prevenciju i lecenje gripa: prirodne imunostimulanse (echinacea, cink, propolis, vitamin C), antipiretike, sprejeve i oriblete za grlo, veliki izbor cajeva i dr. preparate.